Što posjetiti?

Etno zbirka Škofač

Letovanić, selo pokraj Kupe, najslikovitije i najopjevanije selo u Općini Lekenik ima i svoju etno postavku.
Etno zbirka i galerija slika u vlastitom domu zaljubljenika u etnografsku baštinu Pokuplja i Turopolja Božidara Škofača broji preko 2000 eksponata zaštićenih od Ministarstva za zaštitu spomenika kulture smještenih u tri drvene hiže (čardaka).
Riječ je o jednoj od najvećih privatnih etno zbirki u Hrvatskoj koju u obilasku Općine Lekenik nikako ne smijete zaobići.
Strastveni čuvar starina i narodnih običaja, Božidar Škofač, jedan je od tri čardaka namjestio i uredio upravo kako je to izgledalo prije nešto manje od 100 godina. U sklopu Etno zbirke Škofač, nalazi se i prenoćište.

likovna kolonijalikovna kolonijalikovna kolonijalikovna kolonija

KAKO DOĆI DO LETOVANIĆA:
Na državnoj cesti D30, Zagreb – Sisak, u mjestu Žažina skreće se u desno (u pravcu Siska). Etno zbirka Škofač nalazi se u staroj jezgri Letovanića, stotinjak metara prije drvene kapele Sv. Fabijana i Sebastijana.

KONTAKT:
Božidar Škofač, Letovanić 150
44271 Letovanić
tel.++385(0)44 751 155
mob.++385(0)91 528 7510

 

Čudnovati svijet biljaka

Uz glavnu prometnicu Petrinja, Sisak – Zagreb, nadomak naselja Žažina nalaze se staklenici Vrtnog centra «Kaktusi Bešlić». Ispod staklenog krova vrtnog centra nalazi se najveća kolekcija sukulentnog bilja u Hrvatskoj gdje ćete uživo upoznati tajne dalekih biljnih svjetova skrivenih u pustinjama Amerike, Afrike, prašumama Madagaskara.

Putujući kroz razna vegetacijska područja neprimjetno ćete se vratiti u doba aztečkih rituala i hramova, pretpovijesnu vegetaciju i obale Panonskog mora. Boraveći među brojnim kaktusima i drugim sukulentima, biljkama mesožderkama, živim kamenjem, zasigurno će vam se otvoriti nove spoznaje o nevjerojatnom Božjem djelu, biljnom carstvu, koje ćete poslije bolje poznavati poštivati.

Za skupne posjete uz stručno vodstvo poželjna prethodna najava.

likovna kolonijalikovna kolonijalikovna kolonijalikovna kolonija

KONTAKT:
Kaktusi Bešlić, Žažina BB, 44272 Lekenik
tel/fax: +385 (0)44 775-273, GSM: ++385(0)98 376-973
e-mail: kaktusibeslic@sk.htnet.hr
Radno vrijeme: PON – PET: 9,00 – 16,00 h; SUBOTA: 9,00 – 13,00 h  

Drvene kapele

Drvene kapele, biser pučke gradnje, rasprostranjene su širom Turopolja, Posavine, Pokuplja i Vukomeričkih gorica. Drvene kapelice jedinstvene su u svijetu po načinu gradnje i po svojoj ljepoti. Svaka za sebe je reprezentativni primjerak pučke drvene graditeljske baštine. Dvije od njih, Sv. Petar i Sv. Bartol brižno bdiju nad vinogradima Vukomeričkih Gorica.

Na području Općine Lekenik nalazi se očuvanih šest drvenih kapelica:

  • Sv. Martin, Stari Brod – 18. st.
  • Sv. Duh, Poljana Lekenička – 18. st.
  • Sv. Josip, Cerje Letovaničko – 18. st.
  • Sv. Fabijan i Sebastijan, Letovanić – 18. st.
  • Sv. Petar i Pavao, Gradec – 17. st.
  • Sv. Bartol (Kapela Ranjenog Isusa), Vrh Letovanički – 19. st.

Više informacija o drvenim kapelama može pročitati pod Sakralni objekti.

KAKO DOĆI DO NJIH:
Za kapele Sv. Josip i Sv. Petar i Pavao skreće se na državnoj cesti D30 u mjestu Pešćenica u desno u pravcu Siska, prema groblju.
Za kapelu Sv. Duh skreće se na državnoj cesti D30 na izlazu iz Lekenika u desno u pravcu Siska prema Poljani Lekeničkoj.
Za kapele Sv. Martina i Sv. Bartola skreće se u Žažini u desno (u pravcu Siska) prema Letovaniću.