Letovanić, selo pokraj Kupe

povratak

Letovanić najbolji u starim športovima, Sisački lađari najbrži u čamcima

letovani__01 Ovog vikenda u Letovaniću je održana dvodnevna športsko-turistička manifestacija „Letovanić, selo pokraj kupe“ u sklopu koje je u subotu održano ribolovno natjecanje na drveni štap „Kupa 2011“, osmo natjecanje „Letovanić, selo starih športova“ i u nedjelju peta utrka kupskih čamaca Stari Brod – Letovanić.

letovani__02
8. natjecanje u starim športovima uz prisustvo državnog tajnika MMPI-a Ivice Perovića, načelnika Marijana Crnkocija, predsjednika Općinskog vijeća Ivana Keniga, potpredsjednika Vijeća Stjepana Kušana i vijećnice Marice Zlovolić otvorio je državni tajnik Ministarstva turizma Željko Lenart koji je istaknuo kako u lekeničkom Pokuplju posebno u Letovaniću leži veliki turistički potencijal i kako su ovakve manifestacije svojevrstan turistički proizvod i promocija. Čak 170 natjecatelja kroz 13 ekipa natjecalo se u disciplinama: skok s mjesta, bacanje potkove, povlačenje užeta, penjanje na stožinu, pilenje drva, hodanje na štulama, bacanje kamena s ramena, skakanje u vreći i nošenje jajeta na žlici. Ukupnu pobjedu ponovo je osvojila ekipa Š.U. Letovanić, drugi su bili članovi Š.U. Stjepan Grgac iz Petrovca, a treći ekipa Inete iz Siska. Prijepodne održano je i ribolovno natjecanje na drveni štap u organizaciji ŠRU Odra Lekenik.    

letovanic01_bo1_sis_290811
Peta utrka kupskih čamaca od Starog Broda do Letovanića ove godine okupila je 13 četveročlanih posada. Prve dvije pozicije osvojila je Udruga lađara Sisak, kao i prošle godine. Treće i četvrto mjesto osvojili su Domagojevi gusari iz općine Vid kraj Metkovića, puno iskusniji u natjecanju na neretvanskim lađama, no dobro ime je išlo u drvenim kupskim čamcima. Peti su bili članovi UDVDR Klub Vrbina. Među veslačima našle su se i ženske posade. Pobjednička posada Lađara iz Siska, osim medalja i pehara, osvojila je i novi drveni kupski čamac, kojeg su osigurali pokrovitelji Utrke Općina Lekenik, Zec Promet, Hrast Masiva d.o.o. i Turistička agencija Laterna – Sisak. Start utrke je bio u Starom Brodu, a u cilju, podno satre jezgre Letovanića natjecatelje je dočekalo nekoliko stotina navijača i prijatelja. – Drago nam je da ova, sada već tradicionalna utrka svake godine okuplja veliki broj posada i nadam se da će samo rasti iz godine u godinu i postati jedan od atraktivnih ne samo sportskih nego i turističkih događaja. Ove godine uspijeli smo uz pomoć sponzora osigurati vrlo vrijednu i atraktivnu nagradu, drveni kupski čamac – rekao je načelnik Marijan Crnkoci nakon što je sa saborskom zastupnicom Ivankom Roksandić i predsjednikom Vijeća Ivanom Kenigom dodijelio nagrade pobjednicima.

letovani__05
U nedjelju je još održana sveta misa u kapeli Sv. Bartola na Letovanskom Vrhu, degustacija vina Udruge vinogradara Sv. Bartol također na Let. Vrhu te malonogometni turnir i Bartolovska zabava kroz koju je prošlo nekoliko tisuća posjetitelja.
Organizatori manifestacije su Turistička zajednica Općine Lekenik u suorganizaciji sa DVD Letovanić, Općinom Lekenik, NK Kupom Letovanić, ŠRU Odra Lekenik, Udruge vinogradara Sv. Bartol te pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije, Općine Lekenik, ZŠUK Općine Lekenik, Zajednice športskih saveza i klubova SMŽ-a.

letovanic03_bo1_sis_290811