Završeni IV. Dani bana Jelačića i poštara Klempaja

povratak

postar01_bo1_sis_200611

Velikom kulturno-zabavnom priredbom završili su IV. Dani bana Jelačića i poštara Klempaja u Lekeniku, a kojima 
Lekeničani spomenu povijesnog susreta prvoga Hrvatskog bana  Josipa Jelačića i lekeničkog poštara, Josipa Klempaja slavne 1848. godine u Lekeniku. Završni, centralni program održan je na Trojačku nedjelju u školi Mladost Lekenik i na polivalentnom igralištu kod škole.

Uoči glavnog programa, održana su natjecanja djece "Mali poštar" i odraslih poštara u brzini i spretnosti u čemu je bila najspretija ekipa iz pošte Čakovec. postar05_bo1_sis_200611

U prepunom predvorju škole,  posjetitelji su mogli uživati u glazbenom programu kojeg su obogatile Lekeničke mažoretkinje i članovi Dvorske lepeze iz Topuskog koji su izvele plesove 19. st. Puno humora iznjedrio je pučki igrokaz autora Rusmira Agačevića kojeg su izveli članovi KUD-a Kolovrat i djeca SOS Dječjeg sela. Završni čin bio je ponovni susret bana Jelačića i poštara Klempaja koji je ponovo Jelačiću uručio dekret o imenovanju za bana. Njihov susret pratili su članovi Turopoljskog banderija koji su na kraju na otvorenom prostoru zapucali iz mužara. U nastavku "trojačke" svirala je grupa Plavi val, a organizatori su posjetitelje počastili grahom sa rebarcima, što je i ban Jelačić objedovao 1848. godine u Lekeniku.

postar02_bo1_sis_200611

Organizator Dana bana Jelačića i poštara Klempaja je Turistička zajednica Općine Lekenik, a suorganizatori su Općina Lekenik, SOS Dječje selo Lekenik, KUD Kolovrat. Veliki doprinos dali su OŠ Mladost Lekenik, Udruga umirovljenika Općine Lekenik.
Pokrovitelji su: Ministarstvo Turizma, Općina Lekenik, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska pošta d.d., Turistička agencija Laterna Sisak.

IMG_9861