Simbolično dočekali proljeće i rode

povratak

SOS Dječje selo Lekenik u suradnji sa Turističkom zajednicom općine Lekenik, Općinom Lekenik i MO Lekenik i ove je godine obilježilo tjedan povratka roda u Turopolje, ali i prvi dan proljeća, ekološko-kulturnom manifestacijom Dočekajmo rode. Zbog lošeg vremena, planirani program ispred čardaka  u Turopoljskoj ulici, premješten je u Društveni centar H. Gmeiner.


prolje__e01_bo1_sis_210311 O proljeću su pjevali klinci i klinceze iz Dječjeg zbora Tičeki sa prigodnim rodinim obilježjima na glavi, a za svaku izvedbu nagrađivani su velikim pljeskom. Tamburaši KUD-a Kolovrat dobro su zagrijali posjetitelje tradicionalnom glazbom, a potom je prvi puta javno prikazan kratki dokumentarni film „Hutovo blato, ekološko zlato“ autora Rusmira Agačevića koji posljednjih šest godina živi i radi u Lekeniku. Film govori o ekološkim i prirodnim ljepotama Parka prirode u Hutovom blatu. Agačević je autor kratkih dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova s kojima je sudjelovao na mnogim svjetskim filmskim festivalima i smotrama  kratkog filma, Njemačkoj, Austriji, Turskoj, Pakistanu, Kini, Poljskoj, Slovačkoj i SAD-u.
– Velika mi je čast što je prva javna projekcija mog filma prikazana pred ovakvim auditorijem, djecom i odraslima, te se nadam da ćemo uskoro moći snimiti film i o ljepotama Općine Lekenik – rekao je autor filma Agačević. 

prolje__e02_bo1_sis_210311 

Uslijedilo je još malo glazbe uz narodne običaje u izvedbi KUD-a Kolovrat, a potom su djeca, mali pisci i likovnjaci SOS Dječjeg sela pročitali svoje radove o proljeću i rodama.

prolje__e03_bo1_sis_210311Sam kraj manifestacije obilježen je predavanjem dr. sci. Semira Sam Osmanagicha, pronalazača bosanskih piramida, koji je stekao svjetski ugled održavajući predavanja širom svijeta. Dr. Osmanagich u svom predavanju Bosanske piramide Sunca nije govorio samo o piramidama koje je otkrio kod Visokog u BiH, već i o piramidama u svijetu čijim se proučavanjem bavi već desetljećima.

IMG_2899
Manifestaciju je u pratnji državnog tajnika MMPI-a Ivice Perovića i načelnika Marijana Crnkocija posjetila predsjednica saborskog do__ekajmo_rode_08Odbora za zaštitu okoliša i saborska zastupnica Marijana Petir koja je istaknula da će Odbor za zaštitu okoliša uvijek podržati ovakve projekte i da se nada će u budućnosti ova manifestacija postati još veća i bogatija te da joj je drago što kroz ovakve aktivnosti djeci dodatno povećavamo svijest o zaštićenim životinjama, u ovom slučaju rodama.
Direktor SOS Dječjeg sela Lekenik Mario Čović potvrdio je da manifestacija postaje tradicionalna i da se njome osim simboličnog dočeka proljeća i roda želi djeci dodatno pojačati svijest o očuvanju okoliša i zaštitećenih ptičjih vrsta.