ZELENI CVIJET 2010. OPĆINE LEKENIK - Dodijeljene nagrade

povratak

turizam01_1
TZO Lekenik danas je bila domaćin potpisivanja ugovora o turističkim potporama. Državni tajnik Željko Lenart  u Lekeniku  je svečano potpisao drugi dio ugovora o dodjeli bespovratnih potpora temeljem programa „Baština u turizmu“, „Izvorni suveniri“, „Zelena brazda“, „Manifestacija“ i „Turizam bez zapreka“ između Ministarstva turizma i korisnika potpora s području  Turopolja, Posavine, Banovine i Pounja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ovim potporama Ministarstvo turizma dodjeljuje više od 2,37 milijuna kuna bespovratnih potpora za obiteljska poljoprivredna gospodarstava, udruge, općine, gradove i turističke zajednice.

turizam04
Državni tajnik Željko Lenart  rekao je kako je cilj ovakvih programa poboljšati omjer turističkog prometa u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske. - EU je donijela niz mjera za sljedeću turističku godinu, a jedna od najvažnijih preporuka odnosit će se na poticanje građana na odmor unutar vlastite zemlje ili jednoj od zemalja EU,  pa zašto to ne bi bila Hrvatska i njen kontinentalni dio. Voljeli bismo da je bilo više novaca za ove potpore, ali mislim da će i ovo pomoći korisnicima čiji su projekti izabrani da pripreme kvalitetnu turističku ponudu - rekao je Lenart.

turizam03 Potpisivanju je nazočila i    saborska zastupnica Marijana Petir - Ministarstvo turizma već treću godinu zaredom dodjeljuje najveća financijska sredstva za razvoj kontinentalnog turizma korisnicima s područja Sisačko-moslavačke županije.  U 2008. 1,84 milijuna kuna, lani 2,04 milijuna kuna i u 2010. godini 2,37 milijuna kuna. To pokazuje da imamo visok potencijal za razvoj turizma - rekla je Marijana Petir.

Među krisnicima koji su dobili potporu je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vesnice Bušić iz Letovanića koje je u fazi uređenja preko 150 godina starog obiteljskog čardaka za smještajni kapacitet i ponudu domaćih proizvoda – Jako nam puno znače ova bespovratna sredstva jer ćemo moći nastaviti sa radovima na uređenju čardaka. Dosta smo uložili i svojih sredstva i još ćemo trebati, ali se nadamo da ćemo sljedeće godine rješiti dio naše planirane turističke ponude – rekla je Vesnica Bušić.

IMG_2004
Domaća radinost Ruže Ratkić i njen projekt od lana do platna također je ocjenjen kvalitetnim projektom i dobio je potporu MT-a – Sretna sam i zadovoljna što je komisija Ministarstva turizma pozitivno ocjenila moj projekt tkanja na tkalačkom stanu i sijanje lana, puno sredstava trošim na kupnju materijala. Moći ću nastaviti sa tkanjem sudjelovati na sajmovima i izložbama – rekla je Ruža Ratkić, ponosna majka 8 djece, i baka 5 unučadi. Potporu je dobilo i OPG Jezdec iz Boka Polanjačkog – Ova sredstva će nam puno pomoći u realizaciji projekta obnove stare posavske hiže, oko 400 godina u kojoj ćemo ponuditi domaće proizvode, kušanje vina i smještajni kapacitet. Trenutno smo u fazi unutarnjeg uređenja, a preostala sredstva ćemo morati sami namaknuti – veli Jezdec.
turizam02