OTVORENA IZLOŽBA "PEŠĆENICA I NJEZIN SVIJET"

povratak

izlo__ba07_bo1_sis_221010

U središtu Pešćenice, u njenom vatrogasnom domu, otvorena je  izložba pod nazivom Pešćenica i njezin svijet povodom obilježavanja 800. obljetnice prvog pisanog spomena mjesta (1217. god.). Izložba se sastoji od četiri zasebne cjeline pod nazivima Život u obitelji pešćenskoj, Svijet prirode, Crkveni život i Svijet u susjedstvu. IMG_1566

U ime Odbora za obilježavanja obljetnice mjesta nazočne je pozdravio Ivica Hapčić, a potom je u ime suorganizatora i pokrovitelja Turističke zajednice općine Lekenik govorio Božidar Antolec, kasnije i načelnik Marijan Crnkoci. Početak Pešćenice vezan je uz crkveni red Ivanovaca, pa je Odbor za proslavu čast da otvori Izložbu ukazao sisačkom katedralnom župniku i predstojniku Ureda za odnos s javnošću Sisačke biskupije mr. Antunu Senteu koji je rekao - Prva strana biblije govori da je Duh Božji na početku stvaranja lebdio nad Svijetom, taj isti Duh lebdio je nad ovim prostorima kroz stoljeća i nadahnjivao žitelje da se zauzimaju za čovjekovo dobro. U tome duhu oni su radili i zauzimali se za kulturu i širili njezinu poruku, o čemu svjedoči i ova Izložba –rekao je predstojnik Sente.

izlo__ba04_bo1_sis_221010
Izložba, čije je postavljanje savjetovala voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić sa svojim suradnicima, će svim posjetiteljima dočarati život Pešćenice kroz bogatu povijest. Među izloženim eksponatima mogu se tako vidjeti stari crkveni zapisi, kaleži i Matice, te dvije starije knjige iz župne knjižnice, ostavština prijašnjih župnika. KUD Preslica izložio je starinski inventar seoskog domaćinstva, a slikar Božidar Škofača obogatio je zidove s motivima župnih kapelica. Prof. Franjo Perović izložio je svoju privatnu zbirku leptira i kukaca koje je godinama sakupljao na području rodne Pešćenice.

izlo__ba02_bo1_sis_221010
- Dojmovi su super. Svi su dali pozitivne reakcije nakon otvaranja. Drago mi je da smo uspijeli u svojoj namjeri pokazati dio povijesti Pešćenice i ovime započinjemo sa obilježavanjem obljetnice – rekao je Ivica Hapčić ispred Odbora za proslavu. Izložba je otvorena do 26. listopada u Vatrogasnom domu  od 8 - 20 sati. Iduće godine, 5. lipnja bit će održana centralna proslava 800. obljetnice mjesta Pešćenice.
izlo__ba05_bo1_sis_221010

izlo__ba03_bo1_sis_221010