Manifestacija „Letovanić, selo pokraj Kupe“

povratak

KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA "LETOVANIĆ, SELO POKRAJ KUPE"

Letovanić slavio u starim športovima, lađari Siska u utrci čamaca        

Ovog vikenda, svi su putovi vodili u najslikovitije i najopjevanije mjesto u lekeničkoj općini – Letovanić; koje je dva dana bilo domaćin kulturno – turističke manifestacije „Letovanić, selo pokraj Kupe“ u sklopu Bartolova pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice SMŽ-a i Općine Lekenik.

letovanic01_b01_sis_300810
U subotu je unatoč kišnom vremenu održano je tradicionalno natjecanje u starim športovima. Natjecalo se preko 160 natjecatelja u 13 ekipa i to u skoku u dalj s mjesta, skakanju u vrećama, nošenju jajeta na žlici, povlačenju užeta, nošenju košare na glavi, hodanju na štulama, bacanju potkove, pilenju drva, penjanju na stožinu i bacanju kamena s ramena. Djeca su se natjecala odvojeno u skakanju u vrećama, nošenju jajeta na žlici i potezanju užeta. Upravo je ta disciplina među seniorima bila najatraktivnija jer pobjednik uz medalje osvaja i pečenog janjca. Finalna borba između Letovanića i ŠU Stjepan Grgac donijela je veliko uzbuđenje, a na kraju i nesvakidašnji završetak. Pri rezultatu 1:1, u zadnjem povlačenju, kada je sve bilo neizvjesno, 16 muževa napelo je sve "atome snage" i puče uže! Organizatori su odlučili da nema pobjednika i sve nagrade za tu disciplinu su se podijelile. Nagrade je uručio zamjenik načelnika Dragutin Vlahovac.

letovanic02_bo1_sis_300810
Treću godinu za redom ekipnu pobjedu ostvarili su članovi Letovanića, drugo mjesto pripalo je ŠU Stjepan Grgac iz Petrovca, a treće TKD klubu Lekenik. Natjecanje je otvorio savjetnik ministra Ministarstva turizma Ivo Bašić koji je pohvalio sve natjecatelje  na ustrajnosti unatoč lošem vremenu čime su doprinjeli uspjehu natjecanja, a istaknuo je i veliki turistički potencijal lekeničkog Pokuplja, čiju turističku ponudu kao i cijele Hrvatske obogaćuje i ova manifestacija.

otvorenje
Istog dana, od ranih jutarnjih sati, ispod stare jezgre Letovanića održano je ribolovno natjecanje „Kupa 2010.“ na drveni štap.  U seniorskoj konkurenciji pobijedio je Ivica Gašpar, a među kadetima Karlo Čerina. Naj ulov imao je Hajrudin Kelić kojem je tako pripala načelnikova nagrada.

ribi__i
U nedjelju glavna atrakcija bila IV. Utrka kupskih čamaca od Starog Broda do Letovanića koja je okupila 10 ekipa sa četveročlanim posadama. Slavila je posada Udruge lađara Sisak 1, a njihova ekipa 2 bila je druga. Treća je bila posada Tekuta. Na sve natjecatelje pazila je ronilačka služba Bodo iz Siska, a u cilju ih je pozdravilo gotovo tisuću ljudi. Pobjednička ekipa Udruge lađara iz Siska zahvalila je organizatorima na nagradama te poručili da će nagradu od 2000 kn iskorisiti za nabavku neretvanske lađe kako bi se što bolje mogli pripremati za popularni Maraton lađa na kojem su ove godine ostvarili dobar rezultat. letovanic04_bo1_sis_300810

 letovanic03_bo1_sis_300810

Prijepodne su vjernici u procesiji krenuli od raspela u podnožju Letovanskog Vrha  prema  kapeli Sv. Bartola na L. Vrhu gdje je župnik Mladen Vidak služio sv. misu. Ispred kapele vinogradari Udruge vinogradara Sv. Bartol ponudili su degustaciju bnajboljih letovanskih vina. Poslije podne tisuće posjetitelja uživalo je u glazbenoj (uz grupe Baruni i Ruswaj) i gastro ponudi.

IMG_0045
Organizatori: Turistička zajednica općine Lekenik,
Suorganizatori: DVD Letovanić, NK Kupa Letovanić, ŠRU Odra Lekenik, Zajednica športskih udruga i klubova općine Lekenik

Pokrovitelji: Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, Općina Lekenik
Zajednica športskih udruga i klubova općine Lekenik.

Sponzori: Euroherc osiguranje, Podravka d.d., Irsa d.o.o.-  Pešćenica, Stolarija Vlahovac – Dužica, Turopoljska klet -  Pešćenica, RTL radio, Restoran President – Sisak, OPG Marijana Kardaš – Mala Gorica 104, Restoran Stari trami – Dužica, Krčma Domingo – Lekenik, Viktorija - salon za uljepšavanje – Lekenik, OPG Božičević – Žažina, Sovina d.o.o – Lekenik.IMG_0101

__amci4
Prve tri posade IV. Utrke čamaca sa načelnikom Crnkocijem, donačelniko Vlahovcem i predsjednikom Vijeća Kenigom.