Susret bana Jelačića i poštara Klempaja opet u Lekeniku

povratak

lekenik01_bo1_sis_310510

Kulturno-glazbenim programom, danas su u Lekeniku završili III. Dani bana Jelačića i poštara Klempaja koji se organiziraju na blagdan Presvetog Trojstva povodom  njihova susreta 25. ožujka 1848. godine. Glavni dio programa priredio je KUD Kolovrat izvevši stihovnu priču o susretu bana i poštara autora Rusmira Agačevića u kombinaciji pripovijedanja i pjevanja narodnih pjesama. Vrhunac priče bio je dolazak bana Josipa Jelačića i poštara Josipa Klempaja u pratnji Turopoljskog banderija. Kao i 1848. godine u Lekeniku, poštar Klempaj ponovo je uručio banu Jelačiću (u to vrijeme pukovniku) dekret o imenovanju za bana Hrvatske. Zbog svojih kvalitetnih prijedloga, ali poznanstva sa banom, poštar Klempaj ubrzo je bio imenovan za prvog Vrhovnog upravitelj hrvatsko-slavonskih pošta.

lekenik02_bo1_sis_310510

Program su još uljepšale najmlađe članice Lekeničkih mažoretkinja i članovi Plemićke mladeži iz Zaprešića plesovima iz 19. st., te revijom donjeg rublja iz tog vremena i igrom vezanja korzeta.

 

Održano je III. natjecanje poštara u brzini i spretnosti. Natjecalo se 8 ekipa poštara pristiglih iz Ogulina, Karlovca, Kutine, Bjelovara, Križevaca, Koprivnice, Lekenika i Siska. Najbržim i najspretnijima pokazali su se poštari iz Koprivnice Karlo Crnjaković i Ninoslav Halovuk potpomognuti šalterskom djelatnicom Ivanom Čosić. Na kraju su članovi Turopoljskog banderija zapucali iz mužara.