Općina Lekenik slavila Jurjevo, dan svog zaštitnika

povratak

jurjevo Svečanom sjednicom, bogatim kulturno-umjetničkim programom, te naposljetku i paljenjem Jurjeskog krijesa, obilježen je Dan Općine Lekenik koja kao svog zaštitnika slavi sv. Jurja. Brojnim gostima svečane sjednice koja je održana u OŠ Mladost Lekenik obratili su se općinski načelnik Ivica Perović i predsjednik Općinskog vijeća Marijan Crnkoci. Dodijeljena su i javna priznanja za nesebično zalaganje i posebni doprinos razvitku općine Lekenik. Načelnik Ivica Peroić uručio je javno priznaje predsjednicima DVD-a Dužica i Žažina za uspješnih 125. godina dobrovoljnog rada društva. Javno priznanje primio je još predsjednik vatrogasne zajednice Općine Lekenik Zdravko Podgorski te dva sportska djelatnika; Franjo Pešut, predsjednik Športske udruge Pešćenica i uspješni trener NK Lekenika Boris Blažinić. Priznanje je uručeno i sedmogodišnjoj Dijani iz SOS-Dječjeg sela koja je uspješno i natprosječno savladala predškolski program u vrtiću.

Nakon svečane sjednice proslava je nastavljena pored škole gdje su svoje repertoare prikazali mali i veliki folkloraši Kolovrata iz Lekenika, Poculice iz Letovanića, Preslice iz Pešćenice, Tamburice iz Vukojevca, Veternice iz Lekenika i Sv. Florijana iz Poljane Lekeničke, zatim Lekeničke mažoretkinje, brojne druge općinske udruge. Po prvi puta, izlagali su i proizvođači suvenira iz naše županije ujedinjeni u Zadrugu Suvenir - Sisak. U prijepodnevnim satima u kleti obitelji Fabijenković u organizaciji TZO-a Lekenik održana je likovna kolonija, a u lekeničkoj dvorani odbojkaški turnir. U sisačkoj Brezovici TKD Lekenik je održao tradicionalni taekwondo turnir.

Dan ranije, Jurjevo se slavilo u Brežanama Lekeničkim čija je Udruga žena bila nositelj cjelokupnog programa. Nastupili su svi KUD-ovi sa područja općine koji su procesiji od poklonca Sv. Jurju prošetali Jurjevcem do doma gdje je župnik Marko Cvitkušić služio sveto misno slavlje. Uslijedio je nastup folkloraša, a potom je načelnik Općine Ivica Perović zapalio tradicionalni jurjevski krijes.