Otvoreni III. Dani bana Jelačića i poštara Klempaja

povratak

IMG_6661_1

Kratkim glazbeno-edukativnim programom u Društvenom centru Hermanna Gmeinera u SOS Dječjem selu otvorena kulturno-turistička manifestacija III. Dani bana Jelačića i poštara Klempaja u Lekeniku. Riječ je o manifestaciji Turističke zajednice Općine Lekenik koja se organizira u spomen na povijesni događaj iz 1848. godine kada je 25. ožujka lekenički poštar Josip Klempaj uručio tada još pukovniku Josipu Jelačiću dekret o imenovanju za bana Hrvatske. Nakon toga poštar Klempaj imenovan je vrhovnim upraviteljem hrvatsko-slavonskih pošta zbog svojih zasluga. Manifestaciju je otvorio načelnik Marijan Crnkoci, a goste je pozdravio i domaćin, direktor SOS Dječjeg sela Lekenik Mario Čović.

IMG_6665

Posjetitelji su mogli uživati u glazbenom programu koji su obogatili polaznici zagrebačke Glazbene škole violinom i harmonikom. Glavni dio programa bilo je povijesno izlaganje prof. Stipice Grgića o životu i djelovanju Josipa Klempaja. Na kraju je Božidar pl. Husinec predstavio i postavljenu izložbu poštanskih markica Hrvatske filatelističke akademije. Ispred SM županije, goste je pozdravio pročelnik prof. Ivan Lovreković čestitavši na ustrajnosti očuvanja povijesnih događaja i činjenica. IMG_6666

Suorganizatori manifestacije su SOS Dječje selo Lekenik, Općina Lekenik, KUD Kolovrat, Hrvatska pošta, a pokrovitelji Ministarstvo turizma, Turistička zajednica SMŽ-a, Općina Lekenik, Hrvatska pošta i Euroherc. 

IMG_6676 

IMG_6680