Dani bana Jelačića i poštara Klempaja u Lekeniku

povratak

 Dani bana Jelačića i poštara Klempaja u Lekeniku
Still0608_00001
LEKENIK -  Lekeničani su se na blagdan Presvetog Trojstva vratili u povijest i prisjetili jednog od najpoznatijih povijesnih događaja Lekenika. Bilo je to 25. ožujka 1848. kada je lekenički poštar Josip Klempaj uručio tada još pukovniku Josipu Jelačića carski dekret o njegovu imenovanju za bana Hrvatske upravo u Lekeniku. Lekenički poštar Klempaj ubrzo nakon toga imenovan je za prvog Vrhovnog upravitelja hrvatsko-slavonskih pošta. U čast tom povijesnom susretu, TZO Lekenik organizirala je Dane bana Jelačića i poštara Klempaja.

jelacic02_bo1_sis_080609

Glavni program manifestacije u nedjeljnim popodnevnim satima koji je zbog kiše preseljen u veliku salu Hrv. doma, otvorile su Lekeničke mažoretkinje. Kulturni dio programa obogatio je KUD Kolovrat, a dašak povijesti dočarali su članovi Plemičke mladeži iz Zaprešića sa izvornim plesovima 19. st. Uslijedio je pučki igrokaz autora Rusmira Agačevića u izvedbi Dramske skupine Lekenik koji je na šaljiv način opisao povijesni susret dvaju Josipa u Lekeniku.

Najsvečaniji čin programa bio je dolazak bana Josipa Jelačića u pratnji kuburaša i poštara Josipa Klempaja koji je banu uručio carski dekret. Kuburaši iz Društva kuburaša bana J. Jelačića Zaprešić su na otvorenom zapucali iz topova i kubura, na kraju je održano i natjecanje poštara u brzini i spretnosti u raznošenju pisama. U organizaciji manifestacije sudjelovali su još Općina Lekenik, SOS Dječje selo, župa Pešćenica, Š Mladost, KUD Kolovrat.       jelacic03_bo1_sis_080609

Picture_225