Treća Izložba vina Općine Lekenik

povratak

vino1 Na trećoj Izložbi vina Općine Lekenik u organizaciji Turističke zajednice Općine Lekenik i u suradnji sa Udrugama vinogradara Općine Lekenik i Sv. Bartol, na stručno ocjenjivanje prijavljeno je bilo 78 uzoraka vina. Tri su vina dobila diplomu sa zlatnim znakom, a 15 je dobitnika srebrne medalje. Stručna komisija koja je ocjenjivala vina u sastavu Dragutin Kamenjak, Vlasta Rubeša Vili i Slobodan Vili zaključila je da je potrebno organizirati dodatnu edukaciju. U tri kategorije, dodijeljene su načelnikove nagrade za najbolja vina koje je uručio načelnik Marijan Crnkoci.

vino01_bo1_sis_290408U kategoriji škrleta, najboljim vinom proglašen je škrlet Maria Bušića iz Letovanića. Među ostalim sortama najboljim vinom proglašen je bijeli pinot Wolfganga Mullera i Josipa Gregurića, svećenika iz Njemačke, koji često borave u Pešćenici, a vino prave u vinogradu na Krleščaku u Vukomeričkim Goricama. Među specijalnim i voćnim vinom, najboljim je proglašen bermet Zlatka Marenčea koji je dobio zlatnu diplomu i za kupinovo vino.

- Iznimno sam ponosan na ovaj uspjeh. Puno se trudimo u vinogradu kad dođemo u Pešćenicu, pa nam je drago da se trud isplatio što govori ova nagrada za naše vino – rekao je Wolfgang Muller. Dobitnik načelnikove nagrade za najbolji škrlet, kao autohtonu sortu Mario Bušić također je bio zadovoljan.

vino3

- Sretni smo zbog ove nagrade jer sve slobodno vrijeme smo posvetili vinogradu i podrumarstvu. Nisam samo ja zaslužan za tako dobar škrlet, puno su doprinijeli mama i tata. Hvala i organizatoru jer su nas prethodne dvije Izložbe motivirale i usmjerile na dodatni trud i edukaciju što se pokazalo ispravnim – rekao je mladi vinogradar sa Letovaničkog Vrha Mario Bušić.

Pokrovitelji III. Izložbe vina koja se održala u sklopu proslave Dana Općine Lekenik bili su Općina Lekenik, Turistička zajednica SMŽ-a i Herbos d.d. Sisak.

vino2

vino_muller