Spomen ploča banu Jelačiću i poštaru Klempaju

povratak

TZO Lekenik je danas ispred općinske zgrade postavila spomen ploču na povijesni događaj od prije 160 godina. Slavne 1848. godine, 26. ožujka u Lekeniku je na ručku zastao pukovnik Josip Jelačić. Tadašnji lekenički poštar Josip Klempaj uručio mu je kraljevsko ukazanje o imenovanju banom. Nešto kasnije, poštar Josip Klempaj iz Lekenika postao je Vrhovni hrvatsko-slavonski upravitelj pošta – ukratko je okupljenim mještanima, vijećnicima i gostima prezentirao povod za postavljanje spomen ploče predsjednik TZO-a Lekenik Božidar Antolec.

Novi općinski načelnik Marijan Crnkoci prije nego što je otkrio spomen ploču napomenuo je da općina Lekenik uvijek s ponosom ističe ovaj događaj iz povijesti Lekenika te da sudjeluje u pripremi velike proslave 160-te obljetnice.  

U pripremi je proslava sa dramskim igrokazom i bogatim popratnim sadržajima 18. svibnja, a uskoro izlazi i monografija Lekenika.

Otkrivanju spomen ploče uz mnogobrojne Lekeničane prisustvovao je državni tajnik Min. Mora, prometa i infrastrukture Ivica Perović, zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije Rajko Mladenović i pročelnik Upravnog odjela za malo i srednje poduzetništvo i turizam Marijan Belošević, te kustosica  PT muzeja Dunja Majnarić Radošević.         

                                                         

spomenploca2_bo1_sis_260308

 

.

spomenploca3_bo1_sis_260308