Posebno priznanje filmu “Lekenik općina ugodnog življenja”, Solin

povratak

Međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza Interstas održala se u Solinu, a objedinjuje Međunarodni festival turističkog filma, te predstavljanje hrvatskih gradova i mjesta za nagradu Zlatni cvijet Europe, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.
Nagradu je dobio film autora Rusmira Agačevića u produkciji općine Lekenik,
jedan od laureata dokumentarno-turistički film „Lekenik, općina ugodnog življenja."
Na dodjeli nagrada, posebno priznanje, koje je stručni ocjenjivački sud dodjelio ovom filmu, uručeno je predsjedniku Turističke zajednice općine Lekenik Ivici Peroviću, direktoru Turističkog ureda Turističke zajednice općine Lekenik Božidaru Antolcu.
Direktor Interstasa Vojko Pleština ističe kako ovogodišnja smotra naglašava značaj 300. godišnjice Sinjske alke te je jedan od sudionika i Viteško alkarsko društvo. Na ovogodišnji festival turističkog filma ITF’CRO prijavljeno je samo osam filmova iz Hrvatske. Za razliku od nezainteresiranosti hrvatske turističke produkcije, velik je interes iz inozemstva te su na ITF’CRO prijavljena 283 filma iz 59 zemalja, kaže Pleština.
U dvosatnom programu nastupala je Ana Rucner, klapa Cambri te klapa Sinj.

Festival je postao respektabilan faktor u ovoj domeni međunarodnog djelovanja i time privlači sve veći broj producentskih kuća iz cijeloga svijeta koje sa svojim autorima prijavljuju turstičke, putopisne, dokumentarne i kulturološke filmove.

Žao mi je jedino što ove godine nije bilo mnogo filmova iz Hrvatske, što hrvatske turističke produkcije nisu prepoznale vrijednost ovog festivala – rezimirao je Vojko Pleština, glavni direktor 18. međunarodnog festivala turističkog filma (ITF’ CRO) koji se od 11. do 14. studenoga u sklopu tri međunarodne turističke manifestacije, turizma, filma i krajobraza, održao u hotelu “President” u Solinu.

Ove je godine prispio rekordan broj flmova. Od čak 283 filma prispjelih iz 59 zemalja, 63 su bila nominirana za jednu od festivalskih nagrada, a 26 ih je nagrađeno.

- Šteta da je ove godine bilo malo prijavljenih hrvatskih filmova – konstatirao je također i Miroslav Mahečić, predsjednik Ocjenjivačkog suda festivala, na završnoj svečanosti proglašenja nagrada.

Iz svijeta je tako bilo 55 nominiranih filmova, i to tri iz Afrike, deset iz Amerike, pet iz Australije, 16 iz Azije, 29 iz Europe, iz Hrvatske osam. RAI je, primjerice, poslao čak sedam filmova najboljih talijanskih redatelja, od kojih su tri nagrađena, istaknuo je Pleština.
Grand-prix ‘Oaxaci’
Osim Meksika i Italije nagrađeni su još filmovi iz Rusije, Maroka, Indije, Indonezije, Filipina, Australije, Srbije, te Crne Gore (Budva).

Među hrvatskim filmovima tako je, uz trofej “Baldo Čupić” za najbolji hrvatski turistički film 2015., koji je pripao “Alkarskom ponosu” u produkciji Viteškog alkarskog društva Sinj (redatelj Darko Drinovac, autor projekta i producent spota Ana Rucner, a producent glazbe Vlado Kalember), za najbolji film festivala u kategoriji dokumentarno-povijesnog filma proglašen film “Alka” u produkciji HRT-a, redatelj je Dražen Žarković, a izvršni producenti Marija Kosor i Stipe Župić Gago.

Nagrade festivala među hrvatskim radovima dalje su dodijeljene u konkurenciji novih medija za 3D film “Salona”, u produkciji “Studio Puljak” iz Zagreba. Autor filma je Mihael Puljak koji je lani u sklopu festivalskih događanja publici ponudio isti ovakav “razgled” Dioklecijanovom palačom.

U konkurenciji filmova međunarodni žiri festivala nagradu je dodijelio za film “Aotearoa”, u produkciji HRT-a Zagreb, autorica je Tanja Kanceljak, te za film “Dossier Zinfandel”, autorice Milke Barišić, također u produkciji HRT-a Zagreb. Domaći laureati su i film “Otok Krk”, autor je Bernardin Modrić, u produkciji “Istra film” Rijeka i TZ otoka Krka, potom “Okusi Podravine i Slavonije”, redatelj je Ivan Šemper u produkciji Virovitičko-podravske županije, te film “Lekenik, općina ugodnog življenja” redatelj Rusmir Agačević u produkciji TZ općine Lekenik.
Grand prix festivala pripao je, nače, filmu “Oaxaca”, nacionalne turističke organizacije Meksika.

 

 ITF CRO 01_1ITF_CRO_Solin_02 IMG_0971 12239371_1147692615260729_7725811801279286452_o

12240891_1147692618594062_3276156100238799924_o 12244275_1147692708594053_5884757669480663022_o