Održani 1. Dani gljiva u Lekeniku i promocija Tartufiranja

povratak

Održani 1. Dani gljiva u Lekeniku i promocija Tartufiranja po Turopolju i okolici

 Dani_gljiva_Lekenik___determinacija_gljiva

U Lekeniku je proteklog vikenda održana prva edukativno-turistička manifestacija „Dani gljiva u Lekeniku“ uz posebnu promociju Tartufiranja po Turopolju i okolici. Promocija Tartufiranja pripremljena je bila za predstavnike medija i turističkih agencija koje su zainteresirane za ovaj novi turistički proizvod na području lekeničke općine.

Dani_gljiva_Lekenik___tartufiranje_01Pokazno traženje tartufa sa psima pasmine Lagotto romagnolo u obližnjoj lekeničkoj šumi prikazali su registrirani tartufar iz Lekenika Mario Kolić i istaknuti hrvatski stručnjak za gljive Romano Božac. Svi ostali ljubitelji gljiva istovremeno su u šumama Vukomeričkih gorica brali brojne vrste gljiva uz domaće vodiče. Jedni i drugi, oko podneva vratili su se u središte Lekenika gdje su mogli degustirati hranu od gljiva, ponajviše sa tartufima, a priznati stručnjaci za gljive prof.dr.sc Stjepan Mužic, prof. dr. sc. Romano Božac i dipl.jur. Milan Drljača  determinirali su ubrane gljive.

Dani_gljiva_Lekenik___tartufiranje_03 Posjetitelji su mogli i okusiti i veliki bijeli tartuf kojeg je Mario Kolić nedavno pronašao u obližnjoj šumi. U nedjelju je održan prvi susret i utakmica Lagotto romagnolo pasa dresiranih za traženje tartufa. Pobjednik prve utakmice bio je dvogodišnji pas Boni vlasnice Branke  Kosanović iz Zagreba. Druga je bila kujica Moly vlasnika Renata Modrića, a treća kujica Srećka vlasnika Brune Milčića iz Lekenika. Psima se je osim broja pronađenih tartufa unutar 10 minuta u ograđenom prostoru ocjenjivao samostalan rad, volja za radom i kretanje za što je bila zadužena ocjenjivačka komisija sastavljena od vrsnih stručnjaka: prof. dr. sc. Romano Božac, vrhunski stručnjak za gljive, Stefan Kovacevic, međunarodni sudac na utakmicama pasa te Ana Musulin, istaknuta hrvatska handlerica pasa.

utakmica_pasa___pobjednica Dani_gljiva_Lekenik___tartufiranje_04