Tisuće posjetitelja u Letovaniću, selu pokraj Kupe

povratak

Unatoč promjenjivim vremenskim uvjetima, ovog vikenda uspješno je održana još jedna kulturno-sportsko–turistička manifestacija „Letovanić, selo pokraj Kupe“ u organizaciji Turističke zajednice Općine Lekenik i udruga iz Letovanića i Lekenika.

stari___portovi1

Na subotnjem natjecanju u starim športovima sudjelovalo je 132 natjecatelja kroz 9 ekipa u sljedećim disciplinama: skok u dalj s mjesta, skakanje u vrećama, nošenje jajeta na žlici, povlačenje užeta, nošenje košare na glavi, hodanje na štulama, bacanje potkove, piljenje drva, bacanje kamena s ramena. Ukupni ekipni pobjednik natjecanja je ekipa ŠU Letovanića,  a drugo mjesto pripalo je ŠU „Stjepan Grgac“ iz Petrovca, prošlogodišnjim pobjednicima. Treća je bila ekipa Siscie.

ribarska_no__U jutarnjem terminu 30-tak ribolovaca nadmetalo se u ribolovu na drveni štap, a Ribarsku noć pripremljenu na obali Kupe podno stare jezgre Letovanića okupiralo je gotovo tisuću posjetitelja. Probali li su tradicionalne riblje menije, fiš i šarana na rašljama, te posebne riblje specijalitete koje su pripremili su gosti iz Vida kraj Metkovića. Oni su pripremili neretvanski brujet od jegulje i žabljih krakova te ribu na gradele. U zabavnom programu nastupila je klapa Furešti iz Zagreba, KUD Poculica iz Letovanića te Pjevački zbor iz Vida. Svečanim činom, načelnik Ivica Perović (ujedno i predsjednik TZO-a Lekenik) i Marko Marušić ispred MO-a Vid potpisali su Povelju prijateljstva. 

potpisivanje_poveljeprijateljstva

Nedjeljna, VII. Utrka kupskih čamaca od Starog Broda do Letovanića potvrdila je rivalstvo Sisačkih i Vidskih „lađara“. Sa starta u Starom Brodu krenulo je 11 četveročlanih posada. Od samog starta izdvojile su se po dvije posade Udruge lađara iz Siska i Domagojevih gusara iz Vida. Udruga lađara 1 od početka do kraja utrke bila je na čelu i sigurno pobijedila, dok je cijelu utrku trajala borba za drugo mjesto između Domagojevih gusara 1i Udruge lađara Sisak 2. Gusari su ipak obranili sve napade Siščana i osvojili drugo mjesto. U nedjelju je u sklopu Bartolova održana procesija do kapele Sv. Bartola na Let. Vrhu te sv. misa koju je predvodio don Mladen Margeta župnik iz Vida sa domaćim župnikom Mladenom Vidakom. Nakon mise, kod kapele, Udruge vinogradara Sv. Bartol tradicionalno je ponudila degustaciju vina sa Letovanskog vrha. Zabavnim program i sve ostale aktivnosti posjetilo je više tiusća posjetitelja.

utrka___amaca_1 sv._misaUdruga_la__ara_Sisak_1___pobjednici_utrke