Natjecanje u starim sportovima

povratak

Natjecanja u starim športovima i u drvenim čamcima na rijeci Kupi bila su glavne atrakcije tradicionalne proslave Bartolovske nedjelje u Letovaniću koju je posjetilo preko 5 tisuća posjetitelja. 15 ekipa nadmetalo se su osam disciplina starih športova i natjecanju u čamcima, a najbolja ekipa prema zbroju plasmana po disciplinama bila je Kupa iz Letovanića. Pripao im je veliki prijelazni pehar kojeg su im uručili predsjednik Općinskog vijeća Općine Lekenik Marijan Crnkoci i Ivor Galetić iz Turističke agencije Laterna Sisak. Drugo ekipno mjesto osvojila je ekipa KUD-a Poculica iz Letovanića, a treće ekipa 725 Gavrilović. Pobjednički par u natjecanju u čamcima bio je Zlatko Antolić i Nikola Mareković te su osvojili vikend aranžman u Topuskom, poklon Turističke agencije Laterna.

U prvom izdanju regate čamaca od Starog Broda  do Letovanićau kojoj je sudjelovalo 10 posada pobijedila je posada Kupe1 iz Letovanića. Prvo mjesto u bacanju kamena s ramena osvojio je Josip Ćosić iz DVD-a Lekenik. U skoku u dalj pobijedio je Mario Bušić (Kupa), u nošenju jajeta na žlici Vesnica Bušić i Maca Kuzman (Kupa), u nošenju košare na glavi Vesnica Bušić (Kupa), u skakanju u vrećama par 725 Gavrilovića Pejaković i Ivanović koji je pobijedio i u penjanju na stožinu. Ekipa DVD-a Lekenik pokazala se najjačom i pobijedila u najatraktivnijoj disciplini, potezanju užeta i prekinula dominaciju Letovanića. U prijepodnevnim satima održano je ribolovno natjecanje Kupa 2007. u kojem je sudjelovalo 22 ribolovaca.

Cijelog dana posjetitelji su posjećivali Etno zbirku Škofač, razgledali izložbu suvenira zadruge Suvenir – Sisak. U poslijepodnevnim satima uživali su u degustaciji vina sa Letovanskog Vrha i u vožnji šlavonerom. Zabava uz Mimija i Luna band potrajala do ranih jutarnjih sati. 

Tradicionalnu proslavu Bartolovola preko dvadeset godina organizira DVD Letovanić. U sklopu te proslave, Turistička zajednica Općine Lekenik i Udruge Letovanića organizirali su četvrtu manifestaciju ”Letovanić, selo starih športova”, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, TZ Sisačko-moslavačke županije, Općine Lekenik i Turističke agencije Laterne iz Siska.