Guslač na krovu doveo Amerikance u Lekenik

povratak

Općinu Lekenik posjetila je prva grupa turista u organiziranom paketu radi posjeta lokacija snimanja filma Guslač na krovu. Riječ je o 20 studenta Sveučilišta Maryland – SAD koji su u Hrvatskoj na studijskom putovanju bili 7 dana. Posjet Općini Lekenik organizirao im je Centar Rimon u suradnji sa TZO Lekenik.

prozor_gusla___ameri2 

U lekeničkoj Turopoljskoj ulici, na izvornim lokacijama snimanja Guslača 1970./ 71. razgledali su sačuvane drvene hiže i čardake koje su se koristile i u filmu te su se fotografirali za uspomenu na prozoru drvene hiže obitelji Šimek koji je također popularna scena iz filma. U Lekeniku su još posjetili DVD Lekenik gdje im je ispričana priča o prvom predsjedniku DVD-a Lekenik i NK Lekenik koji je smrtno stradao u Jasenovcu 1943., potom su posjetili OPG Cestarić, profesionalnog proizvođača rakije viljamovke koju su nakon degustacije i kupovali u pristojnim količinama. Posjetili su i etno zbirku Škofač u Letovaniću, a na kraju dana družili su se s djecom u SOS Dječjem selu Lekenik.

amer turist lekenik_1 

Nakon brojnih promotivnih aktivnosti ovog projekta u 2012. godini od čega izdvajamo posjet američkog veleposlanika s obitelji i rodbinom iz SAD-a, nekoliko pojedinačnih dolazaka stranih turista (uglavnom SAD i Izrael), proslave obljetnice snimanja filma uz dolazak oskarovca Branka Lustiga te velikih reportaža TV kuće i dviju novina iz Izraela ovo je dobra naznaka pozitivnih rezultata spomenutih aktivnosti.

 amer_turist_letovani__